Bijkeuken inrichten

Bijkeuken inrichten sfeerafbeelding van olijfgroene keuken in moderne inrichting

De bijkeuken is wat ons betreft de ruimte waar de magie plaatsvindt. Hoewel de manier waarop deze ruimte benut wordt per huishouden verschilt, is het over het algemeen de plek waar onder andere de wasmachine/droger, strijkplank, (extra) koelkast, vriezer, voorraden en schoonmaakspullen staan. Ook zaken als een brandblusser, EHBO-kist, stofzuiger en gereedschap worden vaak in de bijkeuken bewaard. Dat het vooral een functionele ruimte is, betekent echter niet dat de bijkeuken niet esthetisch aantrekkelijk kan zijn. In dit blogartikel geven we een aantal tips met betrekking tot de bijkeuken inrichten.

Bijkeuken inrichten: 7 tips voor een functionele én mooie ruimte

Wees niet bang om te experimenteren

De bijkeuken is perfect om te experimenteren met gewaagde designkeuzes die je in andere ruimtes van je woning waarschijnlijk niet zo snel zou aandurven. Denk aan een accentmuur in een felle kleur of een opvallend behang. Wees vooral niet bang om een persoonlijke draai aan de inrichting van je bijkeuken te geven!

Geef keukenapparatuur een plekje

De bijkeuken – doorgaans grenzend aan de ‘echte’ keuken en daarom ook wel een achterkeuken genoemd – is de ideale plek om (naast je wasmachine en droger) minder mooie maar essentiële keukenapparatuur een thuis te geven. Denk bijvoorbeeld aan een diepvrieskist, een magnetron of een (extra) oven, maar ook aan die popcornmachine of dat gourmetstel dat je eigenlijk alleen met Kerst gebruikt.

Creëer voldoende opbergruimte

Zodra het witgoed en de overige apparaten een plekje hebben gekregen, kun je aan de slag met het creëren van opbergruimte voor de overige spullen. Hou daarbij rekening met het soort spullen dat je in de ruimte kwijt wilt, op welke manier je ze gebruikt en hoe frequent je ze nodig hebt. Wat is voor jou de meest handige plek? Wil je in één oogopslag kunnen zien wat je hebt staan of vind je het juist prettiger als spullen uit het zicht zijn opgeborgen? Afhankelijk van de grootte en de layout van de bijkeuken kun je kiezen voor bergkasten, stellingkasten of eenvoudige wandplanken, aangevuld met haken of kapstokken. Een geperforeerd ophangbord aan de wand, waar je met haakjes kleine items aan kunt bevestigen, kan ook erg handig zijn.

Maak gebruik van de hoogte

Heb je het gevoel dat je bijkeuken te klein is voor alle spullen die je er kwijt wilt? Zeker bij een beperkt vloeroppervlak is het slim om zoveel mogelijk gebruik te maken van de hoogte. Denk verticaal! Kun je misschien nog één of twee wandplanken kwijt boven de wasmachine of dat highboard, of kun je de ruimte boven dat raam misschien beter benutten? Een schroefoog in het plafond is ideaal om een hangende fruitmand met meerdere lagen aan te hangen. Daar kun je dan versproducten in kunt bewaren die wat langer goed blijven, zoals knoflook en uien. Ook deuren bieden volop mogelijkheden. Zo kun je een deur gebruiken voor het bevestigen van een paar haken, een hangend wasrek of een schoenenopberger.

Organiseer en label

Om ervoor te zorgen dat je alles snel kunt vinden en de orde en overzichtelijkheid van je bijkeuken te waarborgen, is het raadzaam om alle items te categoriseren (bijvoorbeeld conserven, schoonmaakproducten, onderhoudsmiddelen, enzovoorts) en elke categorie aan een vaste plek toe te wijzen. Vervolgens kun je de opbergdozen, kratten, manden, voorraadpotten labelen. Door ook de planken, vakken en kastdeurtjes van een label te voorzien, vergroot je de kans dat spullen na gebruik op de juiste plek worden teruggezet.

Anticipeer op items zonder vaste plek

Ruimtes zoals bijkeukens worden in veel huishoudens (al is het wellicht onbewust) als een soort dumpplek gebruikt. Het kan dan ook al vrij snel een rommeltje worden, hoe netjes en georganiseerd de rest van je huis ook is. Zorg daarom voor (was)manden en kratten om wasgoed, statiegeldflessen, glaswerk, plastic boodschappentasjes en andere zaken die vaak een eigen leven gaan leiden meteen op te kunnen bergen.

Vergeet de verlichting niet

Verlichting kan een ruimte maken of breken, en de bijkeuken is wat dat betreft geen uitzondering. Naast basisverlichting kun je eventueel ook planken en kasten van ledstrips of spotjes voorzien, zodat je altijd goed zicht hebt en alles makkelijk kunt vinden.

 

Delen:

Copyright © De Groot Wonen