Kleine keuken inrichten

Sfeerafbeelding van mooie beige keuken eiland met zwarte wandkasten en stalen deuren

Zelfs een kleine keuken kan in een droomkeuken getransformeerd worden. Een kleine keuken inrichten is vooral een kwestie van prioriteiten stellen, slim gebruikmaken van kleur en verlichting en fysieke en visuele rommel beperken. Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet!

Kleine keuken inrichten: 5 tips

#1. Teken een plattegrond

Een kleine keuken inrichten begint met een doordacht plan, en daar hoort ook een plattegrond bij. Meet je keuken op, noteer de afmetingen en teken de plattegrond op schaal. We raden aan om bij het intekenen minimaal één meter tussenruimte aan te houden als je meerdere werkbladen hebt (bijvoorbeeld een aanrecht en een keukeneiland), en minimaal anderhalve meter loopruimte tussen keukenoppervlakken en andere leefruimtes. Als je ruimte het toelaat kun je gebruik maken van de zogeheten keukendriehoek. Dit concept, dat gericht is de meest efficiënte indeling, gaat uit van een denkbeeldige driehoek tussen de drie meest gebruikte elementen in je keuken: de koelkast, de kookplaat en de spoelbak.

#2. Kies je kleuren

Zodra je de indeling op papier hebt kun je aan de slag met het samenstellen van een kleurenpalet. Lichte kleuren laten een kleine keuken lichter en ruimtelijker aanvoelen, dus met witvariaties en pasteltinten zit je altijd goed; zeker als je kiest voor een finish met een subtiele glans, die het licht in de ruimte weerkaatst. Die lichte kleuren kun je indien gewenst natuurlijk combineren met een accentmuur in een felle kleur. Het gaat echter niet alleen om de kleuren; het is ook belangrijk om na te denken over het soort verf. Kies voor een afwasbare verf met minimaal schrobklasse 2. Bij een niet-betegelde achterwand en spatwand is een verf met schrobklasse 1 aan te raden; deze verfproducten vormen een coating die niet alleen zorgt dat de wand met een vochtig doekje kan worden afgenomen, maar ook voorkomt dat (vet)vlekken in de wand trekken. Wil je wel een betegelde wand, kies dan voor glossy tegels die het licht reflecteren.

 

#3. Maak een verlichtingsplan

Daglicht is cruciaal in een kleine keuken, maar dient altijd te worden aangevuld met een adequate verlichting. Dit zorgt niet alleen dat de kleuren die je hebt gekozen het beste tot hun recht komen; het kan er ook voor zorgen dat je kleine keuken veel ruimtelijker oogt dan hij in werkelijkheid is. Een goed verlichtingsplan bevat drie soorten verlichting:

  • Basisverlichting, meestal in de vorm van een plafonniere, hanglamp of meerdere inbouwspots.
  • Functionele verlichting of werkverlichting, voor het verlichten van je werkoppervlakken. In de meeste keukens worden hiervoor lampjes of ledstrips onder de keukenkastjes of aan de wand boven het aanrecht gemonteerd.
  • Sfeerverlichting, voor het creëren van de gewenste sfeer. Vaak wordt er gekozen voor dimbare en indirecte verlichting.

Tip: Maak gebruik van accentverlichting om items op hoger gelegen planken te verlichten; hierdoor lijkt het plafond hoger.

 #4. Wees kritisch bij het uitzoeken van keukenapparatuur

Keukenapparatuur kan al snel veel ruimte in beslag nemen. Evalueer waar jij behoefte aan hebt in je keuken. Geef eerst de meest essentiële items een plekje, en kijk daarna wat je verder nog kwijt kunt.

Als je nieuwe spullen gaat uitzoeken, wees dan kritisch. Heb je echt een full-sized koelkast nodig of volstaat een tafelmodel ook? Kun je in plaats van die grote blender die je in gedachten had misschien een compacte smoothiemaker gaan? Kun je in plaats van vrijstaande apparaten kiezen voor inbouwapparatuur? En is een vaatwasser wel écht noodzakelijk?

Tip: Schaf alle keukenapparatuur in dezelfde kleur aan om visuele rust en eenheid te creëerden.

#5. Maximaliseer de ruimte die je hebt

Hieronder nog een aantal praktische tips om de ruimte in je kleine keuken optimaal te benutten:

  • Voorkom rommel. Plaats alleen items die je dagelijks gebruikt (zoals je koffiezetapparaat) op je werkoppervlakken – de rest moet een vaste plek krijgen.
  • Ga de hoogte in. Kijk of je nog ergens wat wandplanken kwijt kunt, of gebruik de bovenkant van keukenkastjes om spulletjes op neer te zetten. Schaf een stevig krukje of trapje aan zodat je er makkelijk bij kunt.
  • Benut de hoeken. Overweeg een hoekkast om gebruik te maken van de loze ruimte.
  • Wees flexibel. Spullen die je slechts incidenteel gebruikt kunnen ook een thuis vinden in een buffetkast of highboard in de woonkamer.

Behoefte aan inspiratie? Kom langs bij De Groot Wonen in Apeldoorn en laat je inspireren door onze stijlvolle keukens!

 

Delen:

Copyright © De Groot Wonen