Landelijk inrichten

Landelijke woonkamer met beige u bank en houten salontafel

Een landelijk interieur heeft een gezellige, warme en ongedwongen sfeer en wordt gekenmerkt door onder andere houten meubels, natuurlijke materialen en vintage accessoires. Wil jij je huis ook graag landelijk inrichten? Dan kun je echt alle kanten op. “Landelijk” is namelijk een behoorlijk brede term. Hoewel er veel overeenkomstige kenmerken zijn, kunnen landelijke interieurs per geografische locatie sterk verschillen. Ter inspiratie hebben we hieronder drie verschillende landelijke woonstijlen uitgelicht.

Landelijk inrichten: welke stijlen zijn er?

 

Scandinavisch landelijk

De winters in Scandinavische landen zijn lang, koud en donker. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de Scandinavisch landelijke interieurstijl wordt gekenmerkt door lichte kleuren en afwerkingen. Houten meubilair behoudt doorgaans zijn oorspronkelijke kleur en wordt eventueel voorzien van een whitewash finish of wit geverfd. Kleurenpaletten leunen zwaar op neutrale kleuren, met hier en daar een pasteltint. Felle kleuren zijn schaars en blijven veelal beperkt tot accenten.

De Scandinavisch landelijke stijl is relatief sober vergeleken met andere landelijke stijlen. Je treft in deze interieurs doorgaans geen decoratieve poespas en overbodige spullen aan; alles heeft een eigen plekje. De afwezigheid van rommel is een van de elementen die Scandinavische interieurs zo esthetisch aantrekkelijk maken. Minimalisme en functionaliteit staan centraal, maar zonder te compromitteren op sfeer. Interieurs zijn licht, luchtig en ruimtelijk, ontwerpen zijn clean en de verlichting is simpel.

Scandinaviërs staan erom bekend veel waarde te hechten aan de natuur en de tijd die ze in de buitenlucht doorbrengen, en dat zie je duidelijk terug in deze interieurstijl. Houten vloeren blijven grotendeels onbedekt en we zien veel zachte schapenvachtjes en natuurlijke stoffen zoals linnen en katoen. Kamerplanten zijn eveneens een populaire manier om buiten naar binnen te halen.

 

Engels landelijk

Velen beschouwen de Engels landelijke stijl niet alleen als een interieurstijl, maar ook als een mentaliteit. Heb je wel eens zo’n typische Cotswold cottage met rieten dak van binnen gezien? Dat zou je kunnen beschouwen als de essentie van de Engelse landelijke stijl. Deze cottages, waar trends eigenlijk nauwelijks van toepassing zijn, worden gekenmerkt door rustieke houten balken aan lage plafonds. Wanden (geregeld voorzien van lambrisering) kunnen in neutrale kleuren geverfd zijn – maar behangetjes met rozen of streepjes in groen of periwinkle blue worden net zo graag gezien.

De inrichting bestaat uit Britse antiquiteiten, meubels met patina, vintage accessoires, oude Perzische vloerkleden, vervaagde bloemenprints en botanische kleuren. Een meubelstuk dat zeker niet mag ontbreken in een Engels landelijk interieur is een rustieke houten boerentafel. Hiermee creëer je een warme en uitnodigende sfeer. Deze robuuste eetkamertafels lenen zich ook uitstekend om te combineren met verschillende soorten eetkamerstoelen. Banken en fauteuils (die opmerkelijk goed gevuld lijken) zijn veel gestoffeerd met katoen, chintz (handbeschilderde stoffen, oorspronkelijk afkomstig uit India) of linnen. Andere stoffen die we vaak tegenkomen in deze interieurs zijn tweed, kasjmier en chenille. Raambekleding bestaat uit decoratieve vitrage, aangevuld met dikkere gordijnen om de koude wind buiten te houden. Boeken behoren tot de voornaamste decoratie-items; ze zijn in de meeste Engelse cottages door het hele huis te vinden. Olieverfschilderijen van stillevens en het Britse platteland zijn een typische vorm van wanddecoratie voor deze interieurstijl.

Frans landelijk

De belangrijkste ingrediënten van de Franse landelijke stijl zijn romantiek en joie de vivre. Ruimtes ogen luchtig en zonnig. Wanden zijn voorzien van witte verf of subtiele colour-wash tinten, zoals crème, vaalblauw of pastelgeel, en vormen in combinatie met ruwe houten vloeren en transparante kanten gordijnen het decor voor met fluweel beklede meubels met zachte kussens, gewelfde Bergère fauteuils, statige kasten met decoratief houtsnijwerk en robuuste houten eettafels omring met verschillende eetkamerstoelen.

Hoewel de Provençaalse woonstijl een iets formelere look en feel heeft, maakt de Frans landelijke stijl veel gebruik van typische Provençaalse elementen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de kleurrijke Provençaalse stoffen, ook wel bekend als Les Indiennes, welke in het begin van de zeventiende eeuw vanuit Indië en Perzië via de haven van Marseille naar de Provence geïmporteerd werden. Lokale stoffen worden vaak gebruikt voor het maken van quilts, gestikte dekbedden en sierkussens. Wat we ook nog steeds vaak zien is Toile de Joule; het met landschappen of figuren bedrukte textiel dat gebruikt wordt voor onder andere stoffering, raambekleding en behang.

Delen:

Copyright © De Groot Wonen