Woontrends 2023

woontrends 2023 sfeerafbeelding van warme aardetint keuken met organische vormen en zachte tinten

Woontrends spelen niet alleen in op onze esthetische sensibiliteit, maar ook op hoe we willen leven. Trends op interieurgebied zijn vaak een indicatie van verandering naar een nieuwe manier van wonen, en dat zien we ook dit jaar duidelijk terug. Ter inspiratie hebben we de meest interessante woontrends van 2023 voor je op een rijtje gezet!

Organische vormen

Organische vormen zijn al enkele jaren bezig aan een comeback in de wereld van interieurdesign. Dat zagen we voornamelijk aan de groeiende populariteit van meubilair met rondingen; een groot contrast met de strakke belijningen en scherpe hoeken van de jaren ‘90. In 2023 komen organische vormen ook steeds vaker terug in spiegels, verlichting en architectonische details.

Duurzame materialen

De toenemende focus op duurzaamheid heeft ook haar weg gevonden naar de wereld van interieurdesign. We kijken niet alleen naar wat we mooi en praktisch vinden, maar willen ook zo veel mogelijk gebruik maken van natuurlijke, gerecyclede, milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde materialen – zowel voor meubilair als voor woontextiel en accessoires.

Unieke imperfecties

Het feit dat we steeds vaker kiezen voor natuurlijke, handgemaakte en vintage kasten, tafels en stoelen heeft als gevolg dat we het streven naar een onberispelijke afwerking kunnen loslaten en imperfecties kunnen omarmen. Het zijn immers die imperfecties die een meubelstuk uniek maken.

Focus op wellness

De pandemie heeft een collectief besef teweeggebracht; een verschuiving van een gejaagd bestaan naar een leven waarbij we leren vertragen en meer in het moment te zijn. Mindfulness en self-care spelen hier een belangrijke rol in, evenals het creëren van een leefomgeving die een gezondere levensstijl faciliteert. Een focus op wellness is dan ook een van de belangrijkste woontrends in 2023.

Meer daglicht

Hoe meer we te weten komen over gezondheid en waar ons menselijk functioneren baat bij heeft, des te vaker we die elementen terugzien in interieurs. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hoe belangrijk voldoende blootstelling aan daglicht is; het draagt bij aan een betere nachtrust, stemming en concentratie. Dat bewustzijn resulteert in een hernieuwde focus op het maximaliseren van natuurlijk licht in onze leefruimtes, met grote ramen, flexibele raambekleding en oppervlakken die het licht weerkaatsen.

Brutalisme

De industriële interieurstijl is al een aantal jaar niet weg te denken uit de interieurwereld, en brutalisme gaat nog een stapje verder. Deze stroming binnen de architectuur, oorspronkelijk ontstaan vanuit het modernisme, wordt gekenmerkt door een focus op functionaliteit en het gebruik van ruwe, onafgewerkte materialen zoals beton; niet alleen voor architectonische maar ook voor decoratieve elementen. Door deze te combineren met natuurlijke elementen zoals hout, planten en duurzame stoffen zoals biologisch katoen en linnen wordt er een zachtere, warmere uitstraling gerealiseerd.

Warme aardetinten

De woontrends in 2023 worden gekenmerkt door het gebruik van warme aardetinten. Bruintinten zoals taupe, roest, terracotta en karamel worden gecombineerd met zachte accenten zoals mauve, perzik en koraalroze.

Vloerkleden als kunst

Om visuele rust te creëren laten we steeds vaker overbodige elementen weg uit ons interieur. Een van de gevolgen is dat de elementen die we behouden veelal een dubbele functie krijgen. Opvallende vloerkleden als functionele kunstwerken zijn daar een goed voorbeeld van; ze zorgen voor een aantrekkelijke esthetiek zonder dat er ruimte voor opgeofferd hoeft te worden. 

 

Delen:

Copyright © De Groot Wonen